sobota, 18 października 2014

Dyniowa zupa curry

*poproś dorosłego o pomoc
przepis na 10 porcji

Będziesz potrzebował:
-blender
-duży rondel
-mała miska
-duża miska
-obieraczka
-nóż

Składniki:
-mała dynia
-2 łyżki oleju
-2 szklanki pociętej cebuli
-2 łyżeczki mielonego imbiru
-2 ząbki mielonego czosnku
-laska cynamonu
-2 szklanki niskosodowego bulionu warzywnego
-2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

1.Przetnij dynię na pół.
2.Wyjmij pestki do oddzielnej miski.
3.Jak wyjmiesz cały miąższ, zdejmij skórkę i potnij połówki na 4 części.
4.Części potnij na 1-2 cm kawałki i włóż do miski.
5.Podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
6.Dodaj imbir, czosnek i cynamon.
7.Gotuj 5-8 minut, do czasu aż cebula rozmięknie.
8.Dodaj brulion i curry, mieszaj.
9.Dodaj dynię i gotuj przez 10-20 minut, aż namięknie.
10.Wyjmij laskę cynamonu.
11.Małymi partiami miksuj dynię z bulionem w blenderze.
Ostrzeżenie: trzymaj pokrywę blendera uchyloną, w przeciwnym razie dynia może eksplodować.
12. Wlej zupę do misek, podaj i ciesz się!

Do smaku nasiona dyni:

1. Nagrzej piecyk do 180 stopni.
2.Lekko pokryj nasiona dyni olejem.
3.Połóż je na papierze do pieczenia na blaszce.
4.Piecz przez 10 minut, potem zamieszaj.
5.Piecz kolejne 10minut, aż zrobią się chrupkie.
6. Ostudź i dodaj do zupy!

0 komentarze:

Prześlij komentarz